Přednáška:
Proč často jíme ovoce plné chemie dovezené z druhého konce světa? Z jakých důvodů z naší krajiny zmizely ovocné stromy? Určitě budete souhlasit, že ovoce ze sadu prarodičů chutnalo lépe.
Záchrana starých a krajových odrůd ovoce a výsadba nových stromů se stává fenoménem posledních let. Proč se však mnohé z nich musely dostat až na pokraj vyhynutí? A jaké stromy sázet, aby odolávaly klimatické změně i novým chorobám?
Na přednášce se dozvíte, co jsou to vlastně staré a krajové odrůdy, které z nich byly typické pro náš kraj, jaké byly příčiny jejich postupného zániku, a proč má smysl je dnes opět vysazovat. Zjistíte, že hlavním důvodem, proč se stromům ve vaší zahradě nedaří, je mnohdy již nesprávný výběr sazenice, a že i zaneprázdněný člověk žijící v rytmu 21. století může pěstovat nenáročné stromy, ze kterých bude sklízet výborné ovoce.
Nezapomeneme však ani na naši krajinu, v níž v posledních letech přibývá velké množství stromů, které mohou být klíčem k omezení mnoha negativních jevů i ke zvýšení soběstačnosti v produkci zdravého ovoce.
Tony Skřipčák je sadař, zahradník, projektový manažer a popularizátor ovocnářství z Ostravy – Staré Bělé, který se snaží do naší krajiny i zahrad vrátit nenáročné ovocné stromy přizpůsobené klimatické změně i životnímu stylu 21. století, a to se silným sociálním přesahem a vidinou zajištění dlouhodobě stabilní krajiny a lepší národní soběstačnosti. V současné době spolupracuje již s 11 katastry, kde přichází s nápady na nové ovocné výsadby, plní roli styčného důstojníka mezi všemi aktéry, a následně zajišťuje celý proces od zpracování projektové dokumentace, přes zajištění vhodných sazenic a organizaci komunitní výsadby, až po péči o prosperující stromy. V jeho projektech bylo za poslední 3 roky vysázeno do krajiny Ostravska již 1 200 ovocných stromů, v Jistebníku spravuje genofond více než 130 starých předválečných odrůd, v těchto sadech i desítkách zahrad ořezal již okolo 2 500 ovocných stromů. Své zkušenosti ze všech těchto aktivit předává dál během svých přednášek, kterými zároveň popularizuje tento obor.